Bæredygtigt byggeri

Tilbage

Ordet bæredygtighed dukker ofte op. Begrebet har fået en stadig mere central rolle i samfundsrelaterede debatter, og bæredygtighed er på agendaen, når vi diskuterer alt fra mælk til byggerier. Men hvad mener vi med det, og hvor bæredygtige er vi egentlig?

Af ESCO Manager Peter Hedegård, Saint-Gobain Danmark A/S

På en konference i oktober med temaet ”Byggematerialer i det bæredygtige byggeri” afholdt af bl.a. Byggeskadefonden, blev der sat fokus på, hvordan vi bruger viden om bæredygtighed og byggematerialer. Det viser sig, at den måde, vi arbejder med materialer på, ikke altid indfrier sit bæredygtige potentiale.

Vicedirektør Paw Engsbye Rasmussen, Byggeskadefonden, kommenterede i sit indlæg, at hvis man ikke anvender materialer rigtigt første gang, man installerer dem, så skal man efterfølgende lave arbejdet én gang mere. Det stigende fokus på brug af miljørigtige materialer og dokumentation af disse er godt, men det er ikke særlig bæredygtigt at gøre de samme ting flere gange og dermed bruge langt flere ressourcer og materialer end planlagt fra byggeprojektets start. På konferencen blev deltagerne også spurgt om, hvad de forbandt med ”Byggematerialer i det bæredygtige byggeri”.

Over halvdelen svarede, at det handlede om bæredygtige produktionsmetoder, energibesparelse og genanvendelse. Så der er nok at tage fat på, når byggeriets aktører spiller ind på denne agenda og i sidste ende lever op til de mange flotte hensigtserklæringer og FN´s verdensmål.

Hvad er bæredygtighed?

Hos Saint-Gobain er bæredygtighed en helhedsbetragtning, der hviler på tre ben: Det handler om miljøet, om mennesker og om økonomi. Det nytter ikke noget at bygge huse, der er energioptimerede og grønne, hvis de ikke er bygget på en måde, hvor mennesker kan holde ud at bo i dem i mange år og har råd til det. I Saint-Gobain arbejder vi konstant med vores produkters performance i en bæredygtig sammenhæng. Produkterne skal produceres rigtigt, produkter og løsninger skal leveres til byggepladsen med så lavt et miljømæssigt aftryk som muligt. De skal bygges rigtigt og effektivt ind i bygningen, så den bliver energirigtig og komfortabel at være i.

Heldigvis er der også mange andre, der omsætter ord til handling, hvilket f.eks. Learnmark Horsens har gjort med etableringen af ”Videnscenter for håndværk, bæredygtighed, klimaforandringer og byggeri”. I store mobile containere er der etableret og installeret avanceret måleudstyr, der 1:1 måler performance af installerede produkter og giver fagskolerne mulighed for at undervise fra landsdel til landsdel med digitale redskaber.

Ultimo oktober havde vi hos ISOVER besøg af en af de mobile containere til en vidensdag for lærlinge, hvor vi kombinerede byggeteknisk undervisning med nye digitale redskaber, sikkert arbejdsmiljø, komfort og bæredygtighed.

Sikkert arbejdsmiljø er noget, vi hos Saint-Gobain arbejder meget med. Det giver gode resultater og skaber en adfærd og kultur, hvor det bliver en selvfølge at tænke det ind. Heldigvis er denne kultur også ved at vinde større og større indpas på byggepladserne, så vi undgår unødig nedslidning og arbejdsskader.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra DIB

Bliv opdateret med den seneste viden inden for teknisk isolering ved at tilmelde dig nyhedsbrevet fra DIB! Som en førende kilde inden for isoleringsløsninger, tilbyder vi dig muligheden for at modtage regelmæssige opdateringer direkte i din indbakke. Vores nyhedsbrev leverer spændende indhold, herunder artikler, trends og innovationer inden for teknisk isolering.

Du kan forvente at modtage disse opdateringer 2-3 gange om måneden, så du altid er på forkant med udviklingen i branchen.

Tilmeld dig i dag for at forblive informeret og inspireret af de nyeste fremskridt inden for teknisk isolering med DIB.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
+45 33 77 39 32

Skriv til os

Kontakt